Geplaatst in Handleidingen, WordPress

Hoe pagina’s aanmaken en bewerken in WordPress

Bijgewerkt tot WordPress 4.1

Pagina’s menu

Als je in het menu aan de linkerzijde op ‘Pagina’s’ klikt, komen alle pagina’s van de website in beeld.

Overzicht van alle pagina's
Overzicht van alle pagina’s

Een nieuwe pagina maken

Bovenaan naast het kopje ‘Pagina’s’ staat ‘Nieuwe pagina’. Klik hier op om een nieuwe pagina aan te maken.

Een pagina die je wilt bewerken openen

In het grote overzicht staan de namen van de pagina’s onder elkaar vermeld. Achter de namen staat extra informatie over onder meer wie de pagina wanneer heeft aangemaakt.

Door op een titel te klikken kan je de betreffende pagina direct bewerken.

De opbouw van een pagina

WordPress pagina indeling
WordPress pagina indeling

Paginatitel

Bovenaan zie je de tekst ‘Pagina bewerken’ staan. Direct daaronder zie je de titel van de pagina. Deze kun je eenvoudig aanpassen door in het titelvak te klikken.

Tip: Ander menu label

De titel wordt automatisch in de menubalk weergegeven. Als je in het menu een andere omschrijving wilt, kan je dit aanpassen via ‘Navigatielabel’. Ga naar ‘Weergave’, ‘Menu’s’ en selecteer de juiste pagina. Voer bij ‘Navigatielabel’ de korte menutitel in. Voeg eventueel bij ‘Beschrijving’ de oorspronkelijke titel nogmaals in. Als het thema het ondersteund wordt dit als ondertitel weergegeven.  Mijn homepage heeft als titel en beschrijving ‘Een webredacteur biedt uitkomst’ en als navigatielabel ‘Home’.

Permalink

Onder het titelvak staat ‘Permalink’. Dit adres wordt automatisch aangemaakt op basis van de titel. Dit is het directe adres van de betreffende pagina. Het adres is van belang voor de vindbaarheid in Google.

Je kunt de permalink eenvoudig aanpassen door op de knop ‘bewerken’ te drukken. Doe dit alleen als je de pagina net hebt aangemaakt en niet tevreden bent over het adres. Het kan zijn dat er al links naar je pagina zijn en die werken dan niet meer.

Pagina bekijken

Als je op de knop ‘Pagina bekijken’ klikt, schakel je over naar hoe de pagina er op het internet uitziet. Boven in de browser is een zwarte balk zichtbaar met ‘Pagina bewerken’. Door hier op te klikken schakel je terug naar de pagina in de beheeromgeving.

Tip: Eerst opslaan

Heb je wat aangepast en wil je weten hoe het er uit ziet? Sla dan altijd eerst de pagina op via ‘Bijwerken’. Anders gaan de wijzigingen verloren.

Verkorte URL

Met de button ‘Verkorte URL verkrijgen’ kan je een korter webadres voor de pagina aanmaken dat je kunt delen met anderen.

Editor

Media toevoegen

Boven de editor staat de tekst ‘Media toevoegen’. Via deze link kan je afbeeldingen en video’s op de pagina toevoegen. Lees meer hierover op Hoe afbeeldingen en video’s plaatsen in WordPress.

Tabbladen Visueel en Tekst

In de rechterbovenhoek staan twee tabbladen : ‘Visueel’ en ‘Tekst’. Het tabblad Visueel is de gewone ‘Word’ weergave. Als je in dit tabblad teksten typt en deze bijvoorbeeld een andere kleur geeft of schuin zet wordt dit ook zo op je website weergegeven. In het tabblad tekst wordt de HTML code van de tekst weergegeven. Deze kan je hier ook aanpassen.

De werkbalk in de WordPress tekst editor

Met behulp van de werkbalk kan je de tekst opmaken.

Dat kan heel gemakkelijk met de werkbalk die je bovenaan het tekstvak ziet, die je ongetwijfeld ook kent uit Word of een andere tekstverwerker. Een overzicht van alle functies van deze werkbalk vind je in bij Hoe teksten plaatsen en bewerken in WordPress.

Revisies

Onderaan de pagina staat het kopje ‘revisies’. Hier vind je de eerdere versies van de pagina. WordPress slaat iedere paar minuten een actuele versie van de pagina op zodat je altijd terug kunt naar een eerdere versie als je per ongeluk een fout maakt.

Tip: Vink scherminstellingen aan

Zie jij het onderdeel revisies of andere onderdelen niet? Klik dan rechtsboven op ‘Scherminstellingen’ en vink de gewenste vakjes aan.

De pagina publiceren of bijwerken

Rechtsboven op de pagina staat het kader ‘Publiceren’, met de onderdelen:

Opslaan als concept

De pagina wordt opgeslagen, maar nog niet gepubliceerd.

Voorbeeld

Bekijk hoe de pagina er op internet uitziet.

Status

  • Bij ‘Gepubliceerd’ is de pagina op internet te bezoeken.
  • ‘Wachtend op review’ gebruik je als je de pagina eerst door iemand anders wilt laten controleren.
  • ‘Concept’ gebruik je als je de pagina nog niet wilt publiceren, bijvoorbeeld omdat de pagina nog niet af is, of omdat je het pas later wilt publiceren.

Zichtbaarheid

  • Standaard staat de zichtbaarheid op ‘Openbaar’. De pagina is dan voor iedereen op internet zichtbaar.
  • Bij ‘Beschermd met wachtwoord’ moet de bezoeker alleen op deze pagina een wachtwoord invullen om toegang te krijgen.
  • Bij ‘Privé’ heeft alleen de auteur toegang tot de pagina. Hij moet dan wel ingelogd zijn in de beheeromgeving.

Revisies

Door hier op te klikken kan je terug naar een eerder opgeslagen versie van de pagina.

Publiceren op

Hier wordt de tijd en datum weergegeven waarop je een bericht geplaatst hebt. Je kunt dit ook aanpassen. Handig als je bijvoorbeeld nu al een pagina wilt maken die pas volgende week gepubliceerd mag worden.

In de prullenbak

Met de prullenbak kan je pagina’s verwijderen. De pagina’s zijn pas definitief verwijderd als ze ook verwijderd worden in het alle pagina’s overzicht.

Publiceren/Bijwerken

Door op de knop ‘Bijwerken’ (of ‘Publiceren’ bij een nieuwe pagina) te drukken worden de aanpassingen op de website doorgevoerd.

Pagina-attributen

Hoofd

Hier stel je in of de huidige pagina een hoofdpagina is of een sub-pagina van een andere pagina. Als je hier een andere pagina als hoofdpagina instelt, wordt de huidige pagina in het navigatiemenu opgenomen als subpagina. Bovendien wordt de hoofdpagina ook toegevoegd aan de permalink (en dus ook de url) van de subpagina.

Sjabloon

Als het thema beschikt over meerdere templates, vind je hier ook nog het onderdeel ‘sjabloon’. Hier kan je kiezen uit een aantal verschillende templates, die ieder zorgen voor een ander uiterlijk van de pagina.

Volgorde

Bij het venster onder ‘volgorde’ kun je door een nummer in te vullen bepalen als hoeveelste deze pagina wordt getoond in het menu. Voor subpagina’s geldt deze volgorde binnen het submenu.


WordPress Handleidingen


Kan ik u helpen?

Bas Holla is een allround webredacteur die particulieren en organisaties helpt bij het opzetten, inrichten en beheren van websites en andere online communicatiemiddelen. Wilt u meer weten of een vrijblijvende offerte? Neem dan contact op!